static-aside-menu-toggler
  • facebook fill.256x256

A l’any 2009 la Societat musical d´Alzira inicia la formació musical de persones adultes. L’objectiu era facilitar l’aprenentatge musical a les persones que, per l’edat o per la situació sociolaboral, tenien difícil l’accés al sistema educatiu actual. És a dir, a les persones que, sense coneixements inicials de música o amb unes nocions bàsiques no podien accedir a un centre de formació musical oficial. Es va crear, aleshores, un programa especial i específic per a persones adultes que afavorira la inclusió social i educativa.

La iniciativa tingué un èxit inesperat. La inscripció d’alumnes va ser nombrosa i, en poc de temps, ens vam veure en la necessitat de formar l’any 2013, dins de la Societat Musical d’Alzira, l’agrupació musical Ibn Jafadja. Es va voler donar així cabuda als desitjos dels músics procedents de l’Escola d’Adults que volien també participar en activitats musicals i concerts.

En esta agrupació entraren a formar part els alumnes de l’Escola d’Adults i altres músics adults que en la seua joventut van estudiar solfeig i instrument i que, per circumstàncies, havien deixat el seu instrument i la seua música de costat.

Per tal motiu el conjunt instrumental de l’Escola d’Adults es transforma en «l’Agrupació IBN JAFADJA»,una denominació adoptada en record del poeta Alzireny: Ibn Jafaya o Hafaya o Jafadja (nascut a Alzira, 1058-1138) un poeta andalusí i també cantant d’aquesta ciutat de la Taifa de València. Va ser un dels més importants poetes del període almoràvit. Va cultivar un estil manierista amb el qual recreava ambients exquisits, com en les descripcions de jardins que li van valdre el sobrenom d’Al-Yannan («El Jardiner»). A més era anomenat Al-Jazirí, és a dir el d’Alzira, i Ax-Xuqrí, el del Xúquer.

Després de més de deu anys de funcionament, l’agrupació s’ha consolidat d’una forma excepcional, amb una llarga trajectòria d’actuacions i concerts des quals destaquem els següents:

  • El 18 de juny de 2011, a l’aula de la Societat Musical d’Alzira, encara amb la denominació «Conjunt Instrumental» o «Agrupació d’Adults», es realitza la primera audició pública.
  • El 15 de desembre de 2012 (encara amb la denominació d’Agrupació d’Adults) realitza la primera eixida pública fora de les aules de la SMA, realitzant una col·laboració amb la Unió Protectora Musical de Vallada, oferint un concert a l’auditori de Vallada.

Des de 2011 destaquen els concerts de Santa Cecília, els concerts de Nadal a la Plaza Major, col.laboracions amb diferents asssociacions culturals, processons, el concert amb Pep Gimeno “Botifarra”, el viatge a Poblet, amb motiu de la celebració del canvi d’Abat del monestir, altre viatge a Villaconejos, en maig de 2016 l’agrupació realitza un concert monogràfic d’obres del reconegut director i compositor valencià Ferrer Ferran, al juny de 2016 actua en el Teatre Rialto de València al costat del cantautor Lluís el Sifoner, a desembre de 2018, l’agrupació participa dins dels actes de celebració de la Junta Local Fallera d’Alzira en la seua gala de celebració dels setanta-cinc anys de la fundació, i sobretot destaca un gran projecte   de recuperació de la música valenciana per a banda, on el  director Alberto Sánchez Castillo (fins a juny de 2022) ha fet nombroses adaptacions de les cançons dels diferents grups i cantants que han  col.laborat amb la agrupació.

 

 

Banda d’adults “Ibn Jafadja” https://www.societatmusicalalzira.org/ Super User